Recensies over de meest besproken B&B’s en hotels van Leeuwarden. Deze editie: De Taart van Tonny
Gepubliceerd in Ljouwert! 141% (jaargang 2, feb. 2016)

Tonny Overdiep werd een tijdje terug tot leukste ondernemer van Leeuwarden benoemd. Zijn zaak, De Taart van Tonny, loopt als een trein! Naast het bakken van taartjes, houdt deze Leeuwarder zich sinds kort ook bezig met zijn Bed & Breakfast ‘Slapen in Bakkersgeuren’. Een B&B bestaande uit twee schattige kamers die je boven zijn winkel aan de Oostersingel vindt. Op internet zien we louter positieve recensies over de zaak van Tonny én zijn Bed & Breakfast. Hoog tijd om uit te zoeken wat De Taart van Tonny en Slapen in Bakkersgeuren nou zo leuk maakt.

Op maandagmiddag om vier uur kom ik aan op de Oostersingel. De Taart van Tonny is gesloten, maar een korte duw op de deurbel geeft me meteen toegang tot het gebouw. De aankomst verloopt wat hectisch. Ik word naar mijn kamer gebracht, krijg een korte uitleg waar ik de wc en douche kan vinden, ik word gevraagd hoe laat ik wil ontbijten en daarna gaat de deur dicht. Ik kijk even verbouwereerd voor me uit, maar haal al snel mijn schouders op: tijd voor thee.

Na een korte (ik lieg: hele lange) ruzie met de waterkoker, besluit ik dat hij vandaag niet open zal gaan en dat ik gewoon via de schenktuit het water erin moet krijgen. Geen enkel probleem. Naast de waterkoker bevinden zich enkele theezakjes en een aantal glazen en bekers. De glazen zijn wat stoffig en in de bekers zitten koffievlekjes. Ik poets erop los en uiteindelijk haal ik ook hierbij mijn schouders weer op: ik schat de kans dat ik doodga van een beker met vlekken vrij klein. Proost!

De kamer ziet er verder prima uit. Of er veel schoongemaakt wordt, durf ik niet met volle overtuiging te zeggen. De wasbak is schoon, de vloer ook en ik heb geen blacklight meegenomen, maar ik ga er vanuit dat het bed wel in orde is. Hij ziet er in ieder geval smetteloos uit. Ook de gedeelde wc en douche worden netjes onderhouden. Ik kan er niks op aan merken, behalve het spinnenweb in de wandlamp, maar dat snap ik wel. Zelf heb ik ook zo’n lamp met een ingewikkeld design gehad en die dingen zijn een hel om schoon te maken. Tonny: ik voel je en ik vergeef het je.

Het ontbijt is kwijt

Bij Slapen in Bakkersgeuren krijg je een nette kamer die groot genoeg is voor 1 persoon. Mocht je met z’n tweeën komen, dan is het wellicht wat te klein en moet je de kamer uitsluitend gebruiken waarvoor hij bedoeld is: slapen en ontbijten.

En dat laatste dingetje brengt me de eerste ochtend even in verwarring. Omdat ik bij binnenkomst weinig uitleg heb gekregen en afhankelijk ben van mijn Pompeblêd-mapje, begrijp ik dat het ontbijt óf op mijn kamer komt, óf aan tafel geserveerd wordt. Dat had ik bij aankomst moeten aangeven, maar dat wist ik niet want toen ik aankwam, werd me niet gevraagd of ik dat wilde aangeven. Verwarring alom. Ik ben het ontbijt kwijt.

Dom, dom, dom! Ik durf niet op speurtocht te gaan in het appartement van iemand anders. De hele ochtend vraag ik me af of het ontbijt misschien te bereiken is via een geheime doorgang. Maar ook de tweede dag vind ik die doorgang niet. Ik vind wel iets anders: de bakkerij, helemaal beneden. Waar mijn ontbijtje me aanstaart en zich afvraagt waar ik toch in hemelsnaam twee dagen ben geweest. Nouja: better let as net.

De naam ‘Slapen in Bakkersgeuren’ liegt er trouwens niet om. Vanaf woensdag gaat de bakkerij open en dat is iets waar je naar uit kunt kijken: het complete huis ruikt naar zoete taartjes, en andere lekkere dingen. Je slaapt letterlijk in een bakkersgeur en je wordt ermee wakker. Ultiem!

Er is ook iets anders waar ik na de tweede nacht mee wakker word: rugpijn.

Ik denk dat de bedden er niet echt op gemaakt zijn om meerdere nachten in te slapen… Of oma wordt een dagje ouder, dat kan het natuurlijk ook zijn. De pijn in mijn onderrug wordt met de nacht erger en ik rol constant naar het midden toe, om God mag weten welke reden. Ik ben over het algemeen een zeester als ik slaap (u weet wel, een soort X middenin het bed), maar in dit bed ben ik meer een dubbelgevouwen zeester. Enfin. Dat lost zichzelf wel op als ik thuis ben.

Omdat ik hier op zakenreis ben (klikt heel stoer, maar houdt vooral in dat ik de hele dag uit het raam staar en af en toe een stukje schrijf), is het voor mij van essentieel belang dat mijn Wifi verbinding het te allen tijde doet. Helaas is dat niet het geval. In de Pompeblêd-map, die op het tafeltje in mijn kamer ligt, staat een wachtwoord maar daar hoef ik geen gebruik van te maken. De informatie is verouderd. En de Wifi waarmee ik verbinding kan maken is beschikbaar van negen uur ‘s ochtends tot zeven uur ‘s avonds. Bloed irritant natuurlijk, vooral als je al jouw documenten alleen via een online drive kun bereiken als je op reis bent.

Toch gaf het me ergens ook de verplichte vakantie in de avonduren, en stiekem kon ik daar ook enorm van genieten. Daarom heb ik niet de moeite genomen om te vragen of ik ook ‘s avonds gebruik mocht maken van de Wifi. Had ik dat gedaan, dan was ik waarschijnlijk prima geholpen.

Avonturen op het toilet

Een groot gebrek vind ik echter wel de wc die niet zo lekker op slot gaat. Het slot is extreem stroef, en voor iemand van mijn postuur is het sowieso nogal een opgave om een slot open te draaien. Laat staan als hij al amper dicht wil. Het idee van opgesloten zitten in een piepklein hok, maakt me nou ook niet echt gelukkig en daarom doe ik de wc maar niet op slot. Super spannend: poepen terwijl er elk moment iemand binnen kan komen. Livin’ on the edge!

Het wc-slot is misschien een klein minpuntje maar ‘Slapen in Bakkersgeuren’ is een leuke Bed & Breakfast om te vertoeven. Als je het ontbijt eenmaal hebt gevonden, kun je je hart ophalen. Je krijgt een complete picknickmand vol met lekkere dingen, en daarnaast is er thee, koffie en een lekker sapje. En dat voor één persoon! Kun je nagaan wat je krijgt als je met z’n tweeën bent…

De mensen zijn gastvrij en je wordt vooral lekker met rust gelaten, dat vind ik ook heel erg waardevol. De locatie van Slapen in Bakkersgeuren is ideaal en de kamer zit vol met leuke bakkers-details.

Conclusie

Slapen in Bakkersgeuren is een leuke Bed & Breakfast voor iedereen die Leeuwarden niet zo goed kent en de cultuur wil opsnuiven. En waar kun je nou beter cultuursnuiven dan bij de lokale bakker?