Gepubliceerd op Lilyrose.eu, april 2017

De hippie markt. Wat mij betreft elk jaar een nieuw hoogtepunt op het gebied van dieptepunten in mijn leven. Hippie markten kenmerken zich door 50+ers in paarse gewaden, dreadlocks, wierook, houten sieraden en natuurlijk een heleboel waardevolle levenslessen Waar Ik Nooit Zelf Op Was Gekomen.

Dat komt cynischer over dan ik het bedoel; de hippie markt heeft een hele fijne sfeer. Je zet een groepje bij elkaar dat het begrip ”acceptatie” in volle glorie omarmt. Dan wacht je tot ze hun shotjesglas eetbare bloemen naar binnen kieperen en dan kan het feest beginnen! Mooi man. Die bloemen zijn trouwens een terugkerend thema. Net als zaden. Kweek je eigen zaad, pluk je eigen bloem, zulk soort belangrijke levenslessen passeren de revue. En elk jaar is er natuurlijk een nieuw ding dat ontzettend goed werkt en dat ook zeker binnenkort door de wetenschap erkend wordt.

Dit jaar: Access Bars.

De presentatie over Access Bars is niet in een aparte ruimte, maar gewoon aan een simpele workshop tafel. De belangstelling is te groot. Mensen dringen zich om de tafel heen, ik word verpletterd door paarse gewaden en ik sta met een half been in een zak potgrond. Ik kan de helft niet verstaan en maak op uit de bewegingen over een paspophoofd dat het om drukpunten gaat. ‘Mensen met depressie, trauma’s of een burn-out hebben hier zo veel baat bij’ predikt de Access Bars vrouw nu met een wat luidere stem. ‘En het mooie is dat iedereen dit kan! De training duurt maar een dag en kost je 300 euro. Daarna kun je direct aan de slag om mensen te helpen!’

Het is toch gruwelijk zonde dat psychologen nog helemaal niet bekend zijn met Access Bars! Die studeren jaren voor iets wat je gewoon binnen een dag kunt leren en direct kunt toepassen. Waarom weet nou niemand over dit fenomeen?

‘De meeste mensen hebben na twee sessies al zo veel baat bij deze behandeling.’ zegt de dame. ‘Trauma’s, depressies en onzekerheden verdwijnen! Het gaat allemaal om energie, alles is energie! En jouw overtuigingen zorgen ervoor dat je niet optimaal in het leven kunt staan.’

De rest van de uitleg gaat volstrekt aan me voorbij.

Mijn goede vriendin Kim tikt me aan: ‘Ik heb het wel een beetje gehad.’ ze draait zich om, vraagt aan iemand waar de lezing over astrologie is en loopt daarna vrolijk door. Ik hobbel wat mee. Ik hobbel vaak maar wat mee.

Na onze workshop astrologie (er zijn twaalf huizen en bijna iedereen wil weten in welk huis hij woont, waardoor ik me afvraag hoe deze mensen al die tijd zonder astrologie hun huis hebben kunnen terugvinden) zegt Kim tegen me dat ze toch wel graag het ”drukpunten doosje” wil opzoeken voor een korte sessie. Ik hobbel weer mee.

Goed. Access Bars dus. 

Terwijl Kim zich verdiept in flyers, folders, een kaartspel en het hele ding aandachtig aanschouwt, pak ik mijn telefoon erbij om de website van het bedrijf op te zoeken dat Access Bars hier vertegenwoordigt. Er wordt me al gauw wat meer duidelijk. Ik kom erachter dat Access Bars 32 drukpunten op je hoofd zijn die als ze worden aangeraakt moeiteloos alles loslaten wat jou belemmert. En niet alleen van dit leven, maar ook alle overtuigingen die je in al je levens hebt opgeslagen.

”Iedere Bars-sessie kan 5 tot 10 duizend jaar aan beperkingen loslaten, in het deel van je leven dat overeenkomt met het desbetreffende barspunt dat wordt aangeraakt.”

Oh jongens. Ik herinner me het nog als de dag van gisteren dat ik – samen met mijn oerman – de mammoet aansneed voor het diner.

Ik wil niet langer belemmerd worden door die herinnering en schrijf me in voor een proefsessie van 15 minuten, want baadt het niet, dan schaadt het niet. Tenminste, als ik de website moet geloven.

”In het ergste geval zul je je voelen alsof je zojuist een geweldige massage hebt gehad.”

Maar van die massage komt weinig terecht.

Ik lig daar maar wat, in een omgebouwde tuinstoel, terwijl een vrouw haar vingers op mijn voorhoofd legt. Ze drukt niet eens. Ze liggen daar gewoon. En dan liggen ze in mijn nek. En dan mijn voeten. Een omstander vraagt wat de vrouw nu allemaal waarneemt bij me en de vrouw zegt ”niets”. Maar bij de vorige vrouw had ze zo plots boem een bonzend hart, maar ach, het zegt ook allemaal niets.

Ik lig, ik lig, ik lig, ik lig. Ik denk dat ik lig. En dan lig ik nog meer. Ik ben blij dat de vrouw niet meer aan mijn voeten zit want ze zweten. Ik weet niet of het angstzweet is of dat het komt door al die belemmerende energie, maar het is een opluchting als ze haar handen op de zijkanten van mijn hoofd legt.

Inmiddels is Kim klaar. Mijn Access Bars Goeroe begint met haar te praten. ‘Ja’ zegt ze ‘Ik kan dit nog niet loslaten. We zeggen altijd dat zo’n sessie vijftien minuten duurt, maar soms voel je dat je niet kunt loslaten en dan kan het ook zo een half uur zijn, of langer.’

Ik lig, ik lig, ik lig, ik lig. Ik hoop dat het niet een half uur duurt of langer. Ik wil dat ze me loslaat, maar hoe erg we allemaal ook energie zijn, mijn energie overtuigt haar energie er niet van om mijn hoofd los te laten zodat ik de tuinstoel overeind kan klappen en weer verder kan gaan met mijn echte leven.

Uiteindelijk gebeurt het toch. Ik zeg dat ik hetzelfde gevoel heb als wanneer ik te lang bij de tandarts heb gelegen en dan plotseling weer overeind moet komen. Maar de Access Bars Dames zijn het er unaniem over eens dat je beter in hun stoel kunt liggen dan in die van de tandarts. Ik weet niet waar ze dat op baseren.

‘En hoe voel je je nu?’ zegt de dame die mijn zweetvoeten heeft aangeraakt. 

‘Gewoon.’ zeg ik. ‘Niet anders dan een half uur geleden.’

‘Het zal goed voor je zijn als je een vervolg afspraak maakt. Er valt veel te halen.’

Ik knik. Mijn trauma’s zijn er nog. Ik vind het leven nog steeds behoorlijk zinloos en ik heb een donkerbruin vermoeden dat ik beter bij mijn therapeut op zijn rode stoel kan zitten. Dat voelt dan misschien niet alsof ik zojuist een geweldige net-niet-massage heb gehad, maar hij zit in elk geval niet aan mijn voeten.